Kirkekunst i Gludsted

Treenigheden

Værket bag alteret og koret er et maleri lavet af Jessica Breitholtz Björk. Det er 3,80 x 4 m stort og malet på tykt hørlærred med ægolie tempera. Det er spændt op på en aluminiumsblindramme med kant af træ. Værket tager udgangspunkt i et par ting:

  1.  Farverne der er i kirken; det almue-blå og -røde, det svagt gule i gulvets klinker og trægulvets tone og guldet i krucifiks og lysarmaturer. De tre farver der dominerer indretningen i kirken er således de tre grundfarver; blå, rød og gul, og det har en symbolikk i det at der er ‘de tre farver’ - der også danner en kunstnerisk aspekt til titelen.
  2. Det cirkulære kor, præstens plads ved alteret og Jesusfiguren på krucifikset, kirkens midtpunkt, der er betonet og forsigtigt fremhævet. Det er denne plads i kirken som værket i første hånd kommunikerer med.
  3. Kunstnerens egen praksis. Maleriet er en kombination mellem Jessicas eget kunstneriske projekt, hvor hun systematisk undersøger farve, lys og rum, og et slags abstraheret forestillende maleri. Jessica: -‘Jeg vil lade maleriets flade være et stort felt af farvelinjer, der går i nuancer af den grundfarve der er mindst repræsenteret i kirken: gul. Farvelinjerne kommer i mange forskellige toner af gult, orange, okkergul og og rå sienna, men på en helt nedtonet måde der ikke kommer til at forstyrre kirkens stille og sakrale udtryk, blot for at understrege det og arbejde i harmoni med indretningen. Det føles vigtigt for mig at at værket ikke tager over i rummet og bliver for højlydt’. Der er 20 forskellige farvenuancer i maleriet.
  4. Farvelinjerne har deres midtpunkt lige ovenfor krucifikset, hvor linjerne drejer sig omkring, fra maleriets ene side over til den anden. Her fremhæves der tre ‘hovedfelter’ af gule farveovergange. Disse gule felter forestiller stråler af lys der kommer fra ét og samme punkt ‘ovenfra’. De tre lysstråler er symbol for de tre gudsaspekter: ” Faderen, Sønnen og Helligånden”.

Deraf titlen til værket; Treenigheden. Værket er malet i København og installeret i kirken i januar 2021